‘Sampai Bila Tak Nak B4yar?’ – Did4kwa Tak Bayar Caruman KWSP Pekerja, Sekali Ini Respon Shuib

Umum mengetahui bahawa jenama Bubble Bee merupakan syarikat yang diusahakan oleh pelawak, Shuib diasaskan pada tahun 2019 dan kini jenama tersebut kian berkembang pesat.

Akan tetapi, seorang individu yang tidak diketahui identitinya mendakwa syarikat Bubble Bee itu telah culas menjalankan tanggungjawab sebagai majikan untuk mencarum menerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam satu surat terbuka di TikTok.

Menerusi surat terbuka tersebut, syarikat Bubble Bee didakwa menolak bahagian gaji pekerja bagi caruman KWSP setiap bulan tetapi tiada transaksi yang berlaku pada akaun para pekerja.

“Sampai bila ya tak nak bayar KWSP pekerja? Setiap bulan dalam slip gaji untuk EPF ditolak sedangkan dalam I-Akaun KWSP tiada transaksi kemasukan duit dibuat. Ke manakah duit yang hilang hasil daripada penolakan EPF di dalam setiap slip gaji pekerja tu?

“Pekerja bukan seorang dua tapi beratus. Benda ini menjadi tanda tanya semua orang yang bekerja di bawah syarikat anda. Masuk sahaja tahun 2023 tiada sebarang pembayaran KWSP dibuat. Kalau ada pun hanya satu bulan atau pun dua bulan sahaja, itu pun sekadar mengaburi mata pihak yang lain.

“Sekarang ini dah hampir ke penghujung tahun, ke manakah bayaran bulan bulan yang selebihnya itu ya? Sejak tahun 2021 sehingga 2022 tiada sebarang isu mengenai pembayaran KWSP ni tapi masuk je 2023 hal ini menjadi semakin melampaui batas,” tulis individu tersebut.

Bukan itu sahaja, syarikat itu juga dikatakan kerap lewat membayar gaji pekerja, sehinggakan melebihi hari ketujuh minggu pertama bulan berikutnya.

Tambahnya, aduan ke KWSP dan Buruh sudah dibuat, tetapi pihak berkenaan masih senyap serta setiap soalan yang diajukan tentang gaji dan KWSP di media sosial pihak berkenaan akan dipadam atau disekat.

Individu terbabit berharap hal ini dapat diselesaikan segera dan berharap ada keadilan untuk semua pekerja. Menjengah ke media sosial Shuib, saat ini belum ada sebarang kenyataan dikeluarkan berhubung dakwaan yang timbul ini.

Pelawak dan usahawan, Shuib tidak mahu memberikan sebarang komen mengenai dakwaan mengatakan syarikat yang diasaskannya, Bubble Bee culas membayar caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi para pekerjanya.

Akan berbincang dengan pihak pengurusan

Ketika dihubungi OhBulan!, Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhammad berkata, walau bagaimanapun dia akan berbincang dengan pihak pengurusan terlebih dahulu sebelum memberikan apa-apa kenyataan berhubung dakwaan yang dikeluarkan tersebut.

Saya tak nak komen apa-apa cuma buat masa sekarang saya dan pihak pengurusan Bubble Bee masih lagi dalam perbincangan mengenai dakwaan ini.

Dan bagi menjawab soalan ini, apa yang saya boleh katakan ialah kami tidak boleh menidakkan benda yang betul dan kami juga tak boleh menidakkan benda yang salah.

Insyaa-Allah bila saya dan pihak pengurusan dah bersedia untuk berikan jawapan dan keterangan, saya akan bagi.

Terdahulu, tularnya satu hantaran dimuat naik seorang individu di TikTok yang mendakwa syarikat Bubble Bee yang diasaskan pelawak berusia 39 tahun itu tidak membayar caruman KWSP pekerjanya sejak dari awal tahun 2023.

Bukan itu sahaja, individu tersebut turut mendakwa berlakunya kelewatan pembayaran gaji serta elaun kerja lebih masa pekerja Bubble Bee.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri. Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri. Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.